24.09.2012 г.

Кое направи от Google - търсачка номер 1?


Често пъти си обясняваме успеха на дадена компания с реализирането на определена иновативна идея, която й е позволила да завоюва монополно положение.
Google е безспорно най-мощната търсачка с над 85% пазарен дял (за България този процент е над 99%).
Какво се крие зад този успех?
Защо търсачки като Yahoo и AltaVista, появили се доста преди Google, в момента са изостанали на светлинни години от тях?
Едно от обясненията за това е политиката на Google по отношение на собствения персонал.
Ето няколко факти по-малко известни факти:
1. Google позволяват на всеки служител да ползва 10% от работното си време за да работи върху собствени проекти, които намира за интересни. По този начин се стимулира инициативността на служителите. Ако компанията прецени, че даден проект би бил успешен, тя финансира неговата реализация, а служителят получава солиден бонус.
2. Google продължават да изплащат 50% от заплатата на своите починали служители в продължение на 10 г. след смъртта им. Парите се получават от техните семейства.
Това правило важи за всичките 35 000 служителя на компанията, дори и за новоназначените.
Нещо повече: Ако починалият служител има деца, те получават допълнителна пенсия от $1,000 всеки месец до навършване на 19 г.
3. Google осигурява на своите служители безплатна столова храна, безплатен фитнес, безплатно медицинско обслужване на място в офиса, и дори безплатно ползване на служебен автомобил за лични цели.
Всички тези придобивки, комбинирани с политиката на компанията по отношение на заплатите и бонусите, превръщат Google в предпочитана компания за всеки IT специалист.
Това е и компанията с най-малко текучество на кадри, така характерно за останалите фирми в този сектор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар