24.09.2012 г.

SEO Експеримент - ден 1

Днес реших да започна един експеримент, свързан със SEO (Search Engine Optimization).
Признавам си предварително, че познанията ми в тази област са чисто теоретични и до момента съм ги прилагал по-скоро хаотично, което в повечето случаи пречи да се оцени точно въздействието (ефекта) на всеки от използваните инструменти.
В този експеримент ще прилагам всеки от SEO инструментите върху зле оптимизирана страница от собствения си сайт, като ще изчаквам да видя ефекта от него, преди да продължа с друг инструмент.
Така ще можем да добием макар и приблизителна представа за тежестта на отделните SEO похвати в алгоритъма на Google.
Понеже страницата е на български, ще я оптимизирам само за България и то само за Google. (Google.bg)
И така да започваме.
Ден 1: Keyword research, OnPage SEO
Време е да ви покажа страницата, която ще оптимизираме. Не съм особено горд с долния резултат, но пък той дава отлична възможност да проследим докъде ще стигнем:

Както се досещате, касаесе за страница (категория) в онлайн магазин за дрехи.
Това е положението към 24.09. 396-то място в Google.bg по ключова дума "рокли"
Чака ни доста работа, така че започваме:
В началото ползвам Google Keyword Tool, за да видя какви релевантни ключови думи бих могъл да ползвам за оптимизацията.
Пиша си "рокли", отмятам "exact match", слагам филтри за Google.bg и резултата е следния:

Няма големи изненади, и все пак тула свърши полезна работа. Прилежно си записвам 10-те най-добри думи и фрази, които отговарят на съдържанието на страницата и са с достатъчно добър брой търсения / месечно. В този смисъл "булченски рокли" например отпада, просто защото въпреки доброто търсене, на страницата няма да откриете такива.

На този етап дори пренебрегвам оценката за конкуренцията. Търсенията на подобни продукти са достатъчно малък брой, за да налагаме допълнителни ограничения.

Решавам да акцентирам върху следните думи/фрази: "рокли","рокли онлайн","рокли аутлет", "маркови рокли", "дизайнерски рокли", "вечерни рокли" "бални рокли", "всекидневни рокли", "официални рокли", "къси рокли", "дълги рокли".
Време е за OnPage SEO. (Оптимизиране на съдържанието на самата страница)
При онлайн магазините това е трудна задача, защото не може да си позволим прекалено много текст. Все пак най-важни за клиента са продуктите. Затова се ограничавам с 3-4 изречения, в които включвам максимален брой от ключовите думи, като се старая все пак да не звучи прекалено тъпо текста.
Резултатът е следния:

Имаме Page Title: Рокли, Meta description, съдържащ основните ключови думи и Описателен текст на самата страница, също богат на ключови думи.
За днес това е достатъчно.
Утре продължаваме със submit в БГ Социалните мрежи

Няма коментари:

Публикуване на коментар