4.05.2012 г.

Македонска кампания по американски


Наскоро се завърнах от Охрид. Ако все още не сте посещавали това уникално място, горещо ви препоръчвам да го направите. Единственото от което имате нужда са 2-3 свободни дни, автомобил със зелена карта и пълен резервоар, и няколко хиляди македонски денара. 


Какво си струва да се види
Старата част на града неминуемо предизвиква асоциации със стария Несебър. Многото запазени църкви, тесните калдъръмени улички, занаятчийските работилници и малките магазинчета ще ви пренесат в една друга епоха, за която сме свикнали да мислим като за романтична страница от Българската история. Заслужава си да се качите и до Самуиловата крепост, от която се разкрива наистина красива панорама към целия град. Ако имате време, отбийте се и до Билянините извори. Комплексът е приятно място за разходки.
Аз лично останах силно впечатлен и от два манастира, които са извън града. Първият е този в с Калишта (малко след Струга), който е и лятна резиденция на главата на Македонската Православна църква. В двора на манастира е запазена уникална скална църква. Вторият е популярния манастир Св.Наум, в близост до границата с Албания. Там се съхраняват мощите на светеца.
Любителите на планините могат да си направят и еднодневен преход в планината Галичица, от върховете на която се виждат както Охридското, така и Преспанското езеро.


Откъде измислих заглавието за този пост?
Разхождайки се из Скопие, Охрид и Струга  се натъкнах на няколко билборда, очевидно част от цялостна кампания. В първия момент всичко ми се видя супер наивно и искрено се забавлявах на рисунки като тази:


После се замислих че всъщност организаторите на кампанията са постигнали целта си. Привлякоха ми вниманието и ме накараха ме да осмисля посланието. А това в една кампания е най-трудно да се постигне. В македонските вестници открих, че инициативата е на Американското посолство. Решили са хората да допринесат с нещо за изграждането на гражданско общество в Македония. Защо ли тези американци си мислят че демокрацията е тръгнала от тях? Не знам кой е автор на рисунките и посланията, но повечето от тях са наистина забавни. Ето още един пример:


И разбира се любимото ми:
„Децата не се телиња! Запишете го вашето дете во училиште!“

Естествено че гордите македонци, дали на човечеството първия човек - Македон, най-великия пълководец - Александър Македонски, Славянската писменост и най-великия цар - Самуил, не останаха длъжни на американците.
Ето го и отговора:



Ами така си е - докато прародителите на посланника са избивали индианците, македонците са    оъбаряли Империи...

2 коментара:

  1. Ей тия македонци... Велика нация са!

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха и аз видях тези реклами. Не знаех че е американска идеята. Явно и техният посланник е решил че е попаднал на аборигени, както и нашия.

    ОтговорИзтриване